Yayıncılıkta 5 Önemli Kural

Yayıncılık için bir sürü önemli kural vardır muhtemelen fakat adet olduğu üzere bilmemnede x önemli nokta, şunu başarmak için falan vazgeçilmez şey gibi bir başlıkla girdim. Bu tarzda başlıklar pek sevilir pek önemsenir. Bize maddele çabucak yoksa hepsini okuyamayızcılık kazanıyor ne yazık ki. Çok uzatmayalım yayıncılıktaki 5 önemli bulduğum noktayı inceleyelim.

1- Tarza Sahip Olmak

Tarz dediğimiz şey aslında özel bir şey değil. Yani dur şöyle yapayım, böyle konuşayım falan gibi bir şey değil. Senin karakterin, duruşun, tavrın, muhabbetin, iletişimin, aslında senin hakkında her şey tarzını oluşturuyor. Önemli olan şey ve ikinci maddeyi de tetikleyen şey de bir tarza sahip olmak, yani birini taklit etmeye çalışmamak. Birinin tarzı tuttu diye onu taklit edersen en fazla bir kere izleyip gülerler o kadar. O taklit ettiğin kişiyi izleyecek olsalar zaten gidip onu izlerler taklidine niye baksınlar? O yüzden kendin ol, kendi karakterini yansıt. 

Yayıncılık tarzının yanında yayın tarzın da önemli tabi. Nasıl bir yayın yapacaksın, nasıl içerikler sunacaksın, ne şekilde sunacaksın, bunlar oldukça önemli. Baştan belirlemelisin ki yayın yaptıkça bazı şeyleri oturtmak daha rahat olsun. Ayrıca bu tarzı belirlediğin için de yayını açtığında şimdi ne yapacağım diye boş boş ekrana bakmazsın ve akıcı olursun. Akıcılık da oldukça önemli noktalardan bir tanesidir.

2- Samimiyet

Samimi ol. Bak başkasını taklit etmek, olmadığın biri gibi davranmaya çalışmak inan bana hiçbir işe yaramaz. Çok sevdiğin, örnek aldığın, beğendiğin yayıncılardan ilham alabilirsin, onların güzel yaptığı şeyleri örnek alabilirsin fakat olmadığın biri gibi davranmaya çalışman ya da anlamsız hareketlerle güldürmeye çalışman işe yaramayacaktır. Komik biriysen zaten gülerler sana, muhabbetli biriysen zaten dinlerler seni. Özel bir şey yapmak için çaba harcarken çok kasarsın kendini ve bu ekranda keyif vermez. Milyonlarca izleyici gerçekten samimi olan yayıncıları çok seviyor ve takip ediyor. Doğal ol, rahat ol, bırak kendini akışa.

3- İzleyiciyi Önemsediğini Göstermek

Yayın yapma amacın zaten izleyiciyi eğlendirmek, bilgilendirmek, yaşadığı sıkıntıları unutturmak, güzel vakit geçirtmek olduğu için izleyici odaklı olman gerekiyor. İzleyiciyi önemsediğini göstermen gerekiyor. Bu kod dağıtmakla, hediye dağıtmakla olan bir şey değil. Ondan bahsetmiyorum. 2 kategoriye ayırabiliriz bu durumu : 

a- Etkileşim :

1 kişi de izlese 1000 kişi de izlese aynı şekilde etkileşim halinde olmalısın. 1000 kişiyi birden takip edemezsin tabi fakat canlı yayınların en büyük olaylarından bir tanesi anında etkileşimde olabilmektir. Anında cevap verdiğini gördüklerinde, düzenli olarak yazılanları takip ettiğini gördüklerinde onlar da daha çok etkileşime geçmeye çalışacaklardır. Ama nasılsın yazdı, 15 dk sonra görüp cevap verirsen, o yazıyı yazan sen cevap verdiğinde çoktan başka yayıncıları izlemeye başlamıştır bile.

b- Tasarım :

Aslında yayıncılık için en az etkileyen kısmı diyebiliriz. Kimse ya bunun panel tasarımları müthişmiş hemen izleyelim takip edelim demez. Fakat iyi bir tasarım her zaman dikkat çekicidir ve senin bu işe yatırım yaptığını ve yapacağını gösterir. Tasarımlarına, sahnelerine önem verdiğini, bu işi ciddiye aldığını gösterir. Ünlü esporcuların böyle bir derdi yoktur çünkü zaten onların gerekli tasarım şablonları birileri tarafından hazır veriliyor ya da bir şey yapmasalar da zaten ünlüler ve takipçileri hazırdır. Sen ünlü bir esporcu değilsin ve hiçbir şeyin hazır değil. O yüzden mümkün olan her noktaya özen göstermelisin.

4- İlk İzlenim

İlk izlenim her şeyde olduğu gibi burada da çok önemli. Bir izleyici senin yayınına girdiği anda gördüğü ilk sahne birçok şeyi etkiliyor. Ekipman kalitesinin önemi de burada devreye giriyor. Çoğumuz kameranın en önemli olduğunu düşünüyoruz fakat asıl önemli olan ekipman mikrofondur. Zaten çoğu webcam aşağı yukarı aynı görüntüyü veriyor ve eğer tam ekran kamera yayını yapmıyorsan zaten köşede ufacık bir kare içerisinde gösterdiğin webcam görüntüsünün kalitesini çoğu insan fark etmeyecek bile. Ama nasıl bir yayın yaparsan yap duydukları ses önemlidir. Kalitesiz mikrofondan gelen ses de oldukça kulak tırmalar. Tabi kameranın da önemi vardır fakat ilk aşamada yatırım yapacaksan önceliği mikrofona vermeni öneririm. 

Ayrıca kamerada arkada dağınık yatağını kimse görmek istemez. Güzel bir arka plan tasarlarsan görünüm olarak da güzel bir şeyler sunmuş olursun. Her bir parça bir yapboz parçası gibi. Çok büyük önemde değiller tek tek ama hepsi birlikte güzel bir bütün oluşturuyorlar.

5- Düzenli Yayın Yapmak

Her maddeye önemli demiş olabilirim fakat asıl en önemli madde budur. Düzenli yayın yapmak. Platform için önemi, düzenli bir şekilde yayın yapıyorsan diyor ki bu arkadaş düzenli yayın yapıyor, belli ki bu işi ciddiye alacak ve sürekli yayıncım olacak. Ben arkadaşı biraz daha önlere taşıyayım, ya da önereyim insanlara. İzleyiciler için önemi de senin ne zaman yayın yapacağını, ne süreyle yayın yapacağını, nasıl bir yayıncı olduğunu biliyor olmalarıdır ve bu da seni ne düzeyde takip edeceklerini belirliyor. İnsanlar senin tam olarak hangi günler hangi saatte yayın yaptığını bilirlerse yayın açtığında takip etmeleri daha kolay olur. Hep televizyonlarda dizilerin yeni sezon tanıtımlarında duyardık aynı günde aynı saatinde diye. Cuma gece 11’de Beyaz Show var diye biliyorsa insanlar yıllardır senin gününü ve saatini de bilmeleri için yapman gereken şey belli. Tabi bu saati günü de mümkün olduğunca paylaşman da lazım.

6- Geçmişi analiz etmek

Bu biraz daha yayına gideni analiz edip, herhangi bir sorun bir aksaklık var mı diye kontrol etmek için gerekli bir madde. Sesinin iyi gittiğini düşünüyor olabilirsin fakat belki çok kısık gidiyor olabilir ya da yayında donmalar olabilir, ne bileyim oyunun sesi senin sesini bastırabilir. Ya da daha kötüsü oyunu yayına verdiğini düşünürken siyah ekran vermiş olabilirsin (yaşandı, tecrübe edildi).

Önceki yayınlarını kontrol edip daha iyi nasıl yayın yapabileceğine bir bakmakta fayda var. Evet insanın kendini izlemesi biraz keyifsiz olabiliyor, özellikle başlarda. Fakat gün geçtikçe daha akıcı konuşacaksın, daha kaliteli yayınlar yapacaksın ve istediğin kıvama geldikten sonra çok daha keyif alacaksın. Bunun için sadece ve sadece yayın yapman gerekiyor. Denemen, devam etmen gerekiyor. Belki 1 kere belki 100 kere belki 10000 kere yayın yapacaksın ama yayın yaptıkça ilerleyebilirsin. Tek yolu bu.

İyi yayınlar!

Bir önceki yazımı incelemek istersen youtube vergisi hakkında ufak tefek detaylar aktardım. Linkten inceleyebilirsin.

About Barış Gündüz
No comments

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir