Yayın platformu karşılaştırması. Twitch, Facebook, Youtube.

Platform seçerken amaç ne olmalı?

Bir önceki yazımda yayınlara başlarken nelere dikkat etmek gerektiği konusunda ufak tefek tavsiyelerim olmuştu. Yayıncılığa başlayacağız fakat hangi platformda yayın yapmalı? Bu konudaki ilk sorumuz yayın platformu seçerkenki amacımız ne olmalı?

Tabi ki izlenmek. Birçok yayın platformu var fakat en büyükleri bu üç platform. Hepsinin kendine göre avantajları ve dezavantajları bulunuyor. Temelde amaç daha çok izlenmek, daha hızlı tanınmak gibi sebepler olsa da asıl amaç işlevsellik olmalı. Hem yayıncı için hem de izleyici için. Yayıncı açısından rahat yayın yapılabilir bir ortam sağlanmalı, farklı uygulamalar ile entegre olmalı, izleyicilere farklı şeyler sunma imkanı tanımalı, her şeyden önemlisi yayıncıyı korumalı, kollamalı. Lafı çok uzatmadan kısa kısa platformların avantajlarına bir göz atalım.

Twitch avantajları

Twitch yayın platformu, oyun yayınlarına odaklanmış (farklı tarz yayıncılık da mevcut) bir platformdur. Tek kullanım amacı yayındır. Yani Twitch’e giren insanların odağı beğendiği oyunun yayıncılarını izleyip onlarla muhabbet etmektir. Birçok marka ve turnuvanın da canlı yayınlandığını ve yüzbinlerce kişinin bu yayın platformu üzerinden turnuvaları ve etkinlikleri takip ettiğini söylemekte fayda var.

Twitch üzerinde yayın yaparak para da kazanabiliyorsunuz. Twitch’te gelir modeli olarak yayın sırasındaki reklamlar, abonelikler ve bağışlar bulunuyor. Diğer platformlardan öne çıkartan özelliği Amazon Prime üzerinden yapılan Prime üyelik modeli. Bu en çok izleyicilere avantaj sağlıyor. Özellikle ülkemizdeki dolar kur farkından ötürü abonelik ücretlerinin yükselmesinden sonra Amazon Prime üyeliği çok iyi bir teklif gerçekten. Normal üyelikler 4,99 dolardan başlarken (anlık TL karşılığı 39,12) Prime üyeliği 7,90TL. Üstelik bu üyelik ile faydalandığınız avantajları şöyle sıralayalım :

  1. Reklamsız yayın
  2. İlk ay ücretsiz abonelik
  3. Her ay 1 ücretsiz kanal aboneliği
  4. Ücretsiz oyun ve oyun içerikleri
  5. Hediye sandıkları ile oyunlarda kazanacağınız kostüm vb…

Böyle bir avantaj da olunca izleyicilerin tercih sebebi olabiliyor Twitch. Ve tabi ki yayıncılar için de doğru bir tercih haline gelebiliyor.

Facebook avantajları

Okul arkadaşlarımıza ulaşma parolası ile çıkılan yolda milyonlarca kullanıcısı olan bir platform haline gelen Facebook, yayıncılığın yükselişini görerek Facebook Gaming adı altında yayıncılığa zemin hazırladı ve birçok yayıncı ile anlaşarak bünyesine kattı. Facebook’un avantajlarından bir tanesi hazırda milyonlarca kayıtlı üye barındırıyor ve çevrenize ulaşmanız da oldukça kolay. Yayına başladıktan sonra arkadaşlarınız, çevreniz, listenizdeki kişiler rahatlıkla yayına katılabiliyor ve yayından haberdar olabiliyor.

Twitch’te en çok rahatsızlık duyulan şeylerden bir tanesi olan kullanıcı adı durumu yani bir rumuz ile kayıt olunuyor. Bu adı soyadı da olabilir eğer istenirse YaRaLıKoVBoY45 de olabilir. Bu yüzden izleyici kitlenin durumuna göre sohbet kısmında konuşulan konuların kalitesi de düşebiliyor. Facebook üzerinde kişiler kendi Facebook profileri ile katılım gösterdikleri için yerli yersiz yazılar, küfürler vb rahatsız edici söylem de azalabiliyor.

Facebook üzerinde de gelir modeli olarak abonelik ve bağış bulunuyor. Gelir arttırımı olarak Facebook’taki bir diğer avantaj ise, normal Facebook gönderilerinizi nasıl reklam ile öne çıkartabiliyorsanız yayınlarınızı da reklam sayesinde öne çıkartabilirsiniz.

Facebook yayıncılığında izleyiciler açısından şöyle bir dezavantaj diyebileceğimiz durum oluşuyor; kullanıcılar kişisel Facebook hesapları ile bağlandıkları için bir gizlilik ihlali durumlarına yol açabilir. Tabi güvenlik açığı tüm yayın platformları için geçerli fakat birebir kişisel hesabınız görüldüğü için bir sıkıntı yaratabileceği izleyiciler tarafından bir dezavantaj olarak görünüyor.

Youtube avantajları

YouTube’da yayın yapmak genellikle yüksek kaliteli canlı videoya sahip olmak anlamına gelir. Facebook’ta mükemmel olmayan bir canlı yayına sahip olmak bir şekilde sorun değilse, YouTube’da durum böyle değildir. Burada canlı yayınınızın kalitesi önemlidir. Tabi doğru ekipmanı kullandığınızdan emin olmanız gerekir. YouTube’a akış yapmanın avantajları şunlardır:

  1. Videolarınızın daha uzun bir ömrü vardır. Facebook izleyicileri en son güncellemeleri ararken, YouTube izleyicileri ise kaybolmayan video içeriğine sahip bir video kitaplığı arar. Yayın bittikten sonra da videonuz kütüphanenizde kalacağı için, ileride takipçileriniz tekrardan izleyebilir ve herhangi birine videonuz arama sonuçlarında çıkabilir. Bu da demek oluyor ki her içeriğiniz sınırsız erişime sahip.
  2. Videolarınızı bulmak daha kolay olacak. YouTube, en büyük ikinci arama motorudur. Bir kişi sizin hakkınızda bilgi arıyorsa, kanalınızı bulacaktır. İçeriğiniz onlar için ilginçse, kanalınıza abone olurlar ve canlı yayına başladığınızda bildirim alırlar.
  3. Para kazanmak daha kolaydır. Kanalınız iyi optimize edilmişse ve yeterli aboneniz varsa, reklamlardan para kazanabilirsiniz. Para kazanmanın açılması için 1000 aboneye ve 4000 saat video izlenmesine sahip olmanız gerekmektedir.

Hangi yayın platformu seçilmeli peki?

Canlı yayınla neyi başarmak istediğinizle ve ne tür bir kitleye gideceğinizle alakalı bir seçimdir platform seçimi. Hazırda olan çevreniz ile iletişime geçip, onların kullanıcısı oldukları platform üzerinden ekstra bir işlem yapmadan size ulaşmalarını tercih ediyorsanız ve hazır bir kitleye erişerek başlamak isterseniz Facebook doğru bir adres olacaktır.

Hazır bir izleyici topluluğu olan, her gün artarak ilerleyen aktif kullanıcılara sahip bir platformda yer almak istiyorsanız Twitch kesinlikle mantıklı bir seçenek. Verilere de bakacak olursak (aşağıda paylaştım) en çok kullanıcısı olan ve en çok izlenen platform Twitch. Diğer platformlardan farkı odağının sadece yayıncılık olması ve altyapısı, yayıncıya ve izleyiciye sundukları ile yayıncılık platformunun gerektirdiklerini yerine getirebilmesi adına Twitch diğer platformlardan hala birkaç adım önde. İleride ne olur bilemeyiz tabi.

Youtube, şu anda aktif bir youtube kanalınız varsa veya mevcut altyapıdan yararlanmak istiyorsanız tercih edebileceğiniz bir platform.

Bu arada sadece tek bir platformda yayın yapmayıp çoklu yayın yapmayı tercih eden yayıncılar da bulunuyor. Hatta çoklu yayın için uygulamalar da mevcut. Henüz deneme fırsatım olmadı fakat nasıl çalıştığı ve performansı konusunda mutlaka bir çalışma yapmayı planlıyorum.

Streamlabs’in yayınladığı verilere de bir bakalım :

Yayın platformu analizi - İzlenme Saatleri
Yayın platformu analizi – İzlenme Saatleri
Yayın platformu analizi - Yayın saatleri
Yayın platformu analizi – Yayın saatleri
Yayın platformu analizi - İzlenme saatleri
Yayın platformu analizi – İzlenme saatleri
Yayın platformu analizi - Espor izlenmesi
Yayın platformu analizi – Espor izlenmesi
About Barış Gündüz
No comments

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir