Yayıncı oldum kim beni izleyecek?

Neden Yayıncı Oldum?

Zaten arkadaşlarla oyun oynuyorduk, bir yandan da yayın açayım para kazanayım dedim. Eğer böyle bir cümle ile yayıncılığa başlamışsan ya sakince o klavye mouse u kenara bırak ya da gelir beklentini rafa kaldır. Öncelikle ilk kural para için bu işi yapmamaktır. Daha doğrusu para odaklı olmamaktır. Her meslekte olduğu gibi yayıncılıkta da öncelikle mesleği anlamak daha sonra da bu işi iyi yapmak için ne gibi bir stratejide olmalıyım sorusunun cevabını aramak gerekiyor. Neden yayıncı oldum sorusunun cevabına mantıklı birkaç cümle ile cevap veremiyorsan büyüme beklemene gerek yok. Cünkü her önüne gelenin yayın açıp deli gibi para kazandığı bir sektörde değilsin. Bu işi gerçekten ciddi bir şekilde yapıp, izleyicilere bir şeyler sunan ve farklı olan kişiler bu pastadan pay sahibi olabiliyorlar.

Neden yayıncı oldum sorusuna birkaç cevap verelim :

  1. O kadar iyi oyun oynuyorum ki insanlar müthiş kabiliyetlerimi izlemek için gelir.
  2. Bendeki muhabbet kimsede yok. Saatlerce muhabbet ederek izleyicilerimi eğlendirebilirim.
  3. İyi bir ekibim var, izleyiciler ile birlikte güzel bir etkileşim sağlayabiliriz.
  4. Farklı fikirlerim var. 293462934 kişi gibi LOL oynayıp konuşmadan yayın yapmayacağım. X konseptinde bir yayın yaparsam farklı olur ve izlenirim.

Cevap sayısını biraz daha arttırabiliriz tabi fakat temel olarak ana hatları ile cevaplar bu 4 şık arasında olmalıdır. Çok basit düşünmek gerekiyor. Çok iyi oyuncuyum bunu gösteriyorum, super muhabbetim var insanlarla muhabbet edeceğim. Bitti. Bu kadar.

Hangi kategoride yayın yapıyorum?

En basit konulardan biridir bu. Yayın platformları bu konuda oldukça basit bir şekilde yönlendirme yapıyor. Hemen bir göz atalım :

Twitch Kategorileri :

Bunlar yalnızca bir bölümü. Yani ne oynayacaksan, hangi yayını yapacaksan hepsi için bir kategori bulunuyor. Kategorilerden birine girdiğinde de onlarca, yüzlerce hatta binlerce yayıncı listeleniyor.

Youtube Kategorileri :

Youtube’da biraz daha az kategori bulunuyor fakat zamanla arttırabilirler.

Oynamak istediğin oyunun kategorisini bulup yayın yapabilirsin. Oyun dışı kategoriler de mevcut.

Hangi kategoride yayın yapmak avantaj sağlar?

Bu konuyu farklı yönleriyle ele alabiliriz. Milyonlarca insanın girip izlediği, takip ettiği kategoride senin de yer alman fark edilmeni sağlayabilir. Çünkü milyonlarca insan var ve biri ikisi bari denk gelir mutlaka diye düşünebilirsin. Milyonlarca kişinin izlediği kategoride yüzlerce hatta binlerce yayıncı bulunuyor tabi. Tonla yayıncının arasından senin fark edilmen de oldukça zor olacaktır. Bu yüzden daha belirli kitlenin girip takip ettiği, sırf belirli oyun için ya da kategori için girip birilerini izleyenlerin olduğu spesifik kategorilerde yayın yapmak da fark edilme oranı olarak daha yüksektir. Buradaki oranı iyi ayarlamak gerekiyor. Sırf büyük kitle var, aralarından birilerini mutlaka çekerim diyerek büyük denize atlamak ile küçük havuzda daha rahat fark edilirimin arasında gidip gelmek yerine kendi sevdiğin ve rahat olacağın, yeteneğinin olduğu ya da uğraşmaktan keyif alacağın alanları seçmen uzun vadede büyük avantaj sağlayacaktır. Kısa vadede hızlı büyüme istemen normal fakat bu işi uzun vadeli yapacaksan ve devamlı gelir sağlamak istiyorsan, bir kariyer olarak bu yolculuğa çıkacaksan gerçekten keyif almayı ön planda tutmalısın. Çünkü sen keyif almıyorsan izleyicin hiç keyif almaz.

0 izleyiciye yayın yapmak

Yayını açtığın andan itibaren göreceğin en net rakam izleyici sayın olacak. 0. Eskiden bir laf vardı bu temiz sayfayı bana ayırdığın için teşekkür ederim diye, aynen öyle tertemiz bir izleyici listen olacak. Kimse izlemeyecek. Çünkü kimse senin yayın yaptığını bilmiyor. Durduk yere de kimse seni fark etmeyecek. Şans kısımlarını geçiyorum, burada gerçek hayat senaryolarından bahsederek ilerliyorum. Şansın varsa da ne güzel tabi, daha hızlı ilerlersin ya da kazanırsın. Şans faktöründen bağımsız olarak 0 izleyiciye bir süre yayın yapacaksın ve bu yayınları sanki 10 kişi 100 kişi hatta 1000 kişi varmış gibi yapman en en EN EN önemli kural. Çünkü rastgele biri yayınına geldiğinde boş boş ekrana bakıp oyun oynayan, hiç konuşmayan, chatte yazılana cevap vermeyen veya yazılanı görmeyen birini izlemek istemez. Ve takip etmeden çıkar gider. Kimin izlediği hiç önemli değil sen birileri izliyormuşçasına konuşarak, bir şeyler anlatarak, eğer biri yazarsa ona anında cevap vererek yayınını yapmaya başlarsan bu alışkanlık haline daha hızlı bir şekilde gelir ve yayıncılığın başlarında bu huyu edinmek oldukça önemli. Çünkü canlı yayın yapıyorsun ve anlık aksiyon almak en önemli kurallardan bir tanesidir.

Asla vazgeçmeden yayınlarını yüzlerce kişi izliyormuş gibi yapmaya devam et. Yayın sonunda geçmişi tekrar izle. Notlar al. Görüntü kalitesi, ses kalitesi, konuşma süren, tepki süren, biri gelmiş olsa laf atmasını sağlayıp sağlamadığın, webcam varsa onun kalitesi… Yayını baştan aşağı incele ve eksiklerine odaklan. Bir sonraki yayında eksiklerini gidermeye çalış. Tekrar izle ve tekrar analiz et. Bu döngüyü elinden geldiğince yayıncılığını iyileştirerek devam ettir. Nelere odaklanmak gerektiği ile alakalı yazım şimdilik yok ama burada tutayım vakti geldiğinde link veririm 😊 İlla link vermem gerekirse Twitch kanalımın linkini buraya bırakayım. Belki uğrar bir selam verirsin.

Durmadan, sıkılmadan, bıkmadan, yorulmadan çok ama çok çalış. İstediğini elde edeceksin.

About Barış Gündüz
No comments

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir